Jagung memang la faberet Wani.. Apa-apa pasal jagung semuanya wani suka... Dari kecik.. Kalau jagung rebus Wani suka letak banyak planta... Sebab tu lah badan debab ni kan... Semalam sementara tunggu En Suami balik, Wani saja-saja tengok blog kawan-kawan... Terjumpa resipi bubur ni... Apalagi.. Salin lah... Terfikir nak ke pasar pagi untuk beli jagung... Tapi hhmm.... Malasnya yang lebih... Lagipun bahan untuk makan tengahari memang dah ada... So Wani fikir nak masak apa yang ada jelah... Kebetulan masa tengah masak ada cina jual ikan naik lori lalu... Hon hon... Wani ingat nak beli kentang je untuk campur dengan kari daging... Memang rezeki la kan... Aunty tu ada bawak jagung... 1 paket 3 tongkol... Wani ambil satu... Cukuplah... Nak guna untuk bubur pun dua tongkol je... Lagi satu boleh rebus... Hehehe....
Terima kasih lah pada Kak Azatie ye sebab post resipi bubur ni... Wani ni memang tak pandai buat jadi nak belajar... :-) Tak rugi tau siapa-siapa nak buat bubur ni... Memang sedap... Tak manis sangat... Tak percaya??? Boleh cuba... Kak Azatie, Wani minta izin C&P reipi kat sini ye... Untuk further reference... Wani fikir ramai yang memang tau resipi ni dan dah buat pun... Macam biasa lah... Wani ni kan memang terlepas keretapi...
Bahan-bahan ;
2 tongkol jagung manis mentah
5 sudu biji sagu
secubit garam
1.5 liter air
100 ml santan pekat
3 sudu besar gula perang
5 sudu besar gula pasir
Cara-cara;
Basuh biji sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu sahaja.
Masukkan jagung, santan pekat yang dicampurkan dengan air dan garam ke dalam periuk.
Masak di atas api sederhana dan kacau hingga mendidih.
Masukkan pula biji sagu, gula perang dan gula pasir. Kacau hingga biji sagu menjadi jernih.
Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minum petang..
p.s. Kuantiti gula hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang dikehendaki.
Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada berapa banyak kuah
diperlukan..
assalam iwani akak dah email pasal botol muncung 3 tu kat wani
ReplyDelete