Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, July 19, 2011

Cekodok...


Selamat pagi... Semoga semua ceria di pagi hari... Hari ni mood Wani baik betul... Sebab petang nanti mama dan ayah datang dari kampung... Tapi Wani kena kerja jugak... Nanti pukul 6.00 petang baru dapat jumpa... Hmm... Rindunya... Tak pernah duduk asing-asing ni... Lepas kahwin Mama suruh berdikari hidup sendiri... Yelah Mama... Kena lah belajar kan... Jadinya, sebelum kahwin tak pandai masak... Dah kahwin ni kena lah jadi pandai kan... :-)


Ahad lepas Wani ke Melaka.. Rumah pak cik... Ada buat kenduri kesyukuran untuk mak cik yaang akan ke Mekah hujung bulan ni untuk menunaikan umrah berserta tahlil bagi arwah sepupu Wani yang belum setahun lagi pergi... Dapatlah jugak Wani lepas rindu pada anak-anak buah 2 orang tu... Comel sangat... Dalam kenduri tu, mak cik Wani buat rendang... Rendang hitam kata orang Negeri Sembilan... Perasan tak??? Aalah... Yang dalam piring kecik kat tepi tu... Kenapa dipanggil rendang hitam??? Sebab warna rendang tu dah bertukar menjadi hitam lah... Hehehe.... Tapi bukan hngus tau... Tak tak tak... Takkan nak bagi tetamu datang makan rendang hangus kan... Tak de lah Wani yng mengggodek sampai hangus...


Mesti ada yang pelik macam mana rendang tu tak hangus tapi boleh bertukar menjadi hitam... Sebab rendang hitam hanya terjadi bila kita menggunakan daging kerbau sahaja.. Mungkin sebab kulit kerbau tu hitam kot jadi rendang tu hitam jugak... Hehehe... Tapi Mama Wani buat, kena banyak santan... Lepas tu lama di godek dalam kuali... Lepas tu jadi garing... Memang sedap sangat... Biasanya Mama buat tak letak kerisik... Tapi kalau nak letak jugak pun boleh... Cuma kena masak lama sikit la... Petang semalam Wani balik kerja lewat sikit dari En Suami... Kesian dia... Masuk rumah tu tak nampak pulak dia... Rupanya ada dalam bilik tengah lipat baju.... Baik sungguh... Ni yang tambah sayang ni... Hehe... Wani pun ape lagi... Masak air dan buat lah cekodok ni... Mula-mula nak buat yng instant tapi sayang pulak... Maybe next time la... Amek mangkuk, buka almari cari tepung, tambah itu tambah ini... Dah siap... Terhasillah cekodok untuk minum petang.. Cekodok ni special sikit... Wani ada letak oat... Lepas tu campur bawang... Adunan yang terakhir tu Wani tambah ikan bilis... Yang gedebos tu ada ikan bilis la tu... Dah penat sangat dan nak cepat macam tu lah hasilnya... Cecah dengan rendang hitam... Fuhh... Mabeles... Lepas tu minum teh panas pulak... Memang terangkat... Sambil sedap boleh sihat... Eh boleh ke?? Kan ada oat tu?? Tapi digoreng pulak.. Pape je lah.. Hehe...


Wani fikir mestilah semua orang tahu nk buat cekodok kan... Tengah nak makan tu En Suami kata 'tak mau upload dalam blog ke?" Wani fikir dia cuma perli jadi Wani jeling je... Lepas tu dia smbung lagi.. "Bukan semua orang pandai buat cekodok campur oat... Bagi jelah info... Ape salahnya... Kongsi ilmu... Pancake pun ramai yang upload dalam blog.." Wani pun "Yelah... Makan dulu ye... Kejap lagi kalau ada masa boleh upload." Rupanya sampai ke pagi ni baru ada kesempatan... Malam tadi siapkan kerja rumah yaang berlambak tu... Malam ni sambung lagi... Malam tadi sebab masing-masing dh kenyang cekodok jadi kami pun tak makan malam...


Bahan-bahan;


2 senduk tepung gandum

2 sudu besar oat

air secukupnya

secubit garam

sebiji bawang merah ~ dihiris

segenggam ikan bilis



Cara-cara;


Campurkan semua bahan dan kacau dengan sudu bersama air.. Jangan terlalu cair..

Sebolehnya campur sedikit air panas dahulu supaya cekodok menjadi gebu..

Goreng sehingga kekuningan.. Wani goreng yang bercampur bawang dahulu...

Adunan kemudian baru dicampur ikan bilis...




Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment